Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Επιδείνωση του καιρού το Σάββατο - Πρόγνωση καιρού Ελλάδας 20-22/01/2012

Επιδείνωση του καιρού το Σάββατο - Πρόγνωση καιρού Ελλάδας 20-22/01/2012

Κακοκαιρία "Express" πρόκειται να επηρεάσει τη χώρα μας από τη Παρασκευή έως και το Σάββατο 20-21/01/2012 με πτώση της θερμοκρασίας , βροχές και καταιγίδες στην ανατολική και νότια κυρίως νησιωτική χώρα, χιονόνερο σε πεδινά και χιονοπτώσεις σε κεντρική και βόρεια Ελλάδα σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές αλλά και σημαντική ενίσχυση των ανέμων που θα φτάσουν τοπικά και τα 9μποφόρ σε νότιο Ιόνιο και Αιγαίο. Τη Κυριακή 22/01/2012 ο καιρός αναμένεται να βελτιωθεί σχεδόν σε όλη τη χώρα.
Αναλυτική πρόγνωση:


Παρασκευή 20/01/2012:
Ο καιρός αρχικά στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας θα είναι σχεδόν αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια. Νεφώσεις που θα αυξηθούν κατά τη διάρκεια του μεσημεριού θα επικρατούν στη δυτική και βόρεια Ελλάδα. Από τις απογεματινές ώρες θα σημειωθεί προοδευτική αλλαγή του καιρού με βροχές στα πεδινά της δυτικής και βόρειας Ελλάδας, και χιόνια σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές της βορειοδυτικής Ελλάδας. Αργά το βράδυ τα φαινόμενα θα μετατοπίζονται προς τα νοτιοανατολικά τμήματα.
Οι άνεμοι αναμένονται αρχικά δυτικοί - νοτιοδυτικοί σε Ιόνιο και Αιγαίο πέλαγος, με προοδευτική ενίσχυση από το μεσημέρι και μετά έως 6μποφόρ. Αργά το βράδυ και από το βόρειο Ιόνιο οι άνεμοι θα στραφούν σε βόρειους - βορειοδυτικούς με σημαντική ενίσχυση έως τα 7μποφόρ.
H θερμοκρασία θα παρουσιάσει άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές , όμως το τσουχτερό κρύο θα παραμείνει στη κεντρική και βόρεια Ελλάδα , με πιθανό ολικό παγετό σε περιοχές της βορειοδυτικής χώρας από τα 300 - 400μ. και άνω.
Χάρτης:
ellada200112




Σάββατο 21/01/2012:
Κακοκαιρία θα επικρατεί στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας , με εξαίρεση τη βορειοδυτική Ελλάδα όπου ο καιρός θα έχει ήδη αρχίσει να παρουσιάζει βελτίωση με μόνο λίγες τοπικές νεφώσεις. Στη Θεσσαλία , κεντρική και ανατολική Μακεδονία , τη Θράκη , και τα νησιά του βορείου Αιγαίου θα επικρατούν νεφώσεις με χιονόνερο στα πεδινά , και χιονοπτώσεις έως τα 250-300μέτρα υψόμετρο.
Στη κεντρική και ανατολική Στερεά Ελλάδα , τη Πελοπόννησο,  την Εύβοια , τις Κυκλάδες , τη Κρήτη και τα Δωδεκάνησα ο καιρός θα είναι άστατος με βροχές και πιθανόν καταιγίδες (κυρίως στα νησιά). Βροχή ή χιονόνερο αναμένεται στα υψόμετρα 300-400μέτρων, ενώ στις ημιορεινές και ορεινές περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, της Πελοποννήσου και της Εύβοιας , αναμένονται χιονοπτώσεις από τα 500 - 600μέτρα και πάνω κυρίως το μεσημέρι και το απόγευμα του Σαββάτου. Αργά το βράδυ ο καιρός θα αρχίσει να βελτιώνεται σημαντικά καθώς τα φαινόμενα θα περιορίζονται, όμως τα φαινόμενα θα παραμείνουν στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα.
Τις βραδυνές και πρωινές ώρες αναμένεται να σημειωθεί εκ νέου παγετός στη βορειοδυτική ηπειρωτική χώρα.
Οι άνεμοι θα στραφούν σε όλα τα πελάγη σε βορειοδυτικούς ισχυρούς έως πολύ ισχυρούς (8 μποφόρ), με πιθανές ριπές στα 9μποφόρ στο νοτιοδυτικό Ιόνιο και το κεντρικό Αιγαίο. Για μερικές ώρες μόνο στα Δωδεκάνησα θα επικρατούν δυτικοί ισχυροί έως 6μποφόρ με στροφή και εκεί σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη τη χώρα. Στη βορειοδυτική Ελλάδα οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν υπό το μηδέν
Χάρτης:
ellada210112



Κυριακή 22/01/2012:

Ηλιόλουστος με δόντια θα είναι ο καιρός σε όλη τη χώρα, με εξαίρεση τα νοτιοανατολικά (Δωδεκάνησα - Αν.Κρήτη) όπου θα υπάρχουν νεφώσεις με τοπικές βροχές. Παγετός αναμένεται να σημειωθεί στη βορειοδυτική Ελλάδα τις βραδυνές και πρωινές ώρες.
Οι δυτικοί / νοτιοδυτικοί άνεμοι θα κοπάσουν στα πελάγη και δεν θα ξεπεράσει η ένταση τους τα 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στις μέγιστες τιμές , όμως τις βραδυνές και πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά τμήματα της Ελλάδας το κρύο θα παραμείνει τσουχτερό.
Χάρτης:
ellada220112


Επιμέλεια: Στέλιος Φουρτουλάκης (Stelios_F)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου